Co słuchać w edukacji?

Dzień włoski” w Zespole Szkół Nr 2

W Zespole Szkół Nr 2 w Żyrardowie 19 grudnia odbyło się spotkanie podsumowujące projekt „Od ucznia do wykwalifikowanego pracownika – uczniowie klas gastronomicznych na praktyce zawodowej we Włoszech”, realizowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Wiedza Edukacja Rozwój w latach 2015-2017. W spotkaniu prowadzonym przez Jolantę Walczak Dyrektor Zespołu Szkół Nr 2 wzięli udział: Starosta Powiatu Żyrardowskiego Wojciech Szustakiewicz, Dyrektor Wydziału Oświaty, Kultury, Sportu i Turystyki Adam Lemiesz, inspektor Wydziału Oświaty Barbara Smolarek, Radny Powiatu Żyrardowskiego Józef Grzegorz Kłosowski, przedstawiciel pracodawców Prezes Cechu Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości Jan Kaliński, Dyrektor Centrum Usług Wspólnych Powiatu Żyrardowskiego Zbigniew Kozera, Agnieszka Srebrnik z powiatowej księgowości, dyrektorzy placówek oświatowych Powiatu i miasta, Łukasz Gołębiowski dyrektor biura ministra Macieja Małeckiego, nauczyciele, uczestnicy projektu  i ich młodsi koledzy, przyszli beneficjenci kolejnego projektu mobilnościowego realizowanego w szkole.

W programie „Dnia włoskiego” znalazła się prezentacja z realizacji stażu zagranicznego przedstawiona przez uczniów i koordynatora projektu. Zawarto w niej informacje o zajęciach kulinarnych i językowych, a także wyjazdach studyjnych i wycieczkach, fotografie z pobytu                             w Uncinano oraz z realizacji zadań upowszechniających rezultaty projektu. Uczniowie i goście otrzymali broszurę kulinarną pt. „Cztery pory roku w Fattoria Biologica Patrice” z przepisami potraw umbryjskich wykonywanych podczas praktyk zawodowych. Uczestnicy projektu bardzo pozytywnie wypowiadali się o pobycie w Fattoria Biologica Patrice we włoskiej Umbrii, przytoczyli również pochlebne wypowiedzi partnera projektu o współpracy ze szkołą. Zaprezentowali także pokaz kelnerski synchroniczny z elementami języka włoskiego.

Po prezentacji poproszony o wypowiedź Starosta Wojciech Szustakiewicz podziękował społeczności szkolnej za udział w projekcie mobilnościowym, który wpisuje się w działania Powiatu Żyrardowskiego mające na celu zwiększenie szans młodzieży na rynku pracy i służy rozwojowi powiatowej oświaty. Umiejętności zawodowe uczestników projektu docenił Prezes Cechu Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości w Żyrardowie Jan Kaliński, który skierował do uczniów wiele ciepłych słów oraz wręczył zaświadczenia potwierdzające uznanie ich kompetencji.

Po oficjalnej części, uczniowie  zaprosili gości na  degustację dań kuchni włoskiej (pasty, pizza, tiramisu). Na zakończenie podano tort nawiązujący w dekoracji do włoskiej flagi i symboli projektów unijnych. Miłym akcentem spotkania była również wypowiedź absolwenta szkoły Bartosza Płatkowskiego, który w imieniu wszystkich uczestników projektu podziękował dyrekcji i nauczycielom za możliwość udziału w stażu zagranicznym.

Komentarze
przez
Starostwo Powiatowe w Żyrardowie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close

Wykryliśmy ADBLOCKA w Twojej przeglądarce.

Aby korzystać z tej strony, musisz go wyłączyć.